Kenan Şerefli: Açlık ve yoksulluk Kasım ayında da arttı

Kenan Şerefli: Açlık ve yoksulluk Kasım ayında da arttı

MemurSen Yozgat İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Memur-Sen tarafından her ay düzenli yapılan araştırmayı değerlendirdi.

A+A-

MemurSen Yozgat İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli,  MemurSen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık yoksulluk araştırmasına göre Kasım ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.107,3 TL, yoksulluk sınırı ise 8.823,2 TL olarak tespit edildiğini söyledi.

MemurSen Yozgat İl Temsilcisi Kenan Şerefli, Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlıkyoksulluk sınırı araştırma sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şerefli, “Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Kasım ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.107,3 TL, yoksulluk sınırı ise 8.823,2 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Kasım ayında Ekim ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,65’lik bir artış yaşandı. Kasım ayında Ekim ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 24,81 artışla patlıcan, yüzde 21,71 artışla sivri biber, yüzde 15,24 artışla domates, yüzde 14,51 artışla kuru kayısı, yüzde 13,27 artışla ayçiçek yağı; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 38,75 azalışla karnabahar, yüzde 21,42 azalışla ıspanak, yüzde 20,12 azalışla marul, yüzde 17,54 azalışla limon, yüzde 14,43 azalışla pırasa madde fiyatlarında yaşandı” dedi.

İl Temsilcisi Şerefli, Kasım ayında Ekim ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 9,67’lik bir artış gözlendiğini ifade ederek, “Kasım ayında Ekim ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,52’lik bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Kasım ayında Ekim ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.
Ulaşım ve Eğitim

Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Kasım ayında Ekim ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,88’lik bir artış olduğu belirlendi. Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 19,55 artışla LPG dolum ücreti, yüzde 10,13 artışla mazot, yüzde 9,95 artışla uçak bileti ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi.
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,57’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ekim ayına göre değişimin yüzde 17,77 artışla yazım ve çizim kağıtları, yüzde 7,6 artışla çocuk oyuncakları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 11,72 azalışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 5,95 azalışla özel ilköğretim ücreti fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 2,79’luk bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,53 artışla tıraş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ekim ayına göre yüzde 2,32 azalışla ağız ve diş bakım ürünleri fiyatında düşüş gözlemlendi.

Sağlık ve Giyim Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Kasım ayında Ekim ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,41’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,07 artışla tansiyon aleti, yüzde 2,33 artışla numaralı gözlük cam ve çerçevesi fiyatlarında olduğu tespit edildi. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 2,55’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 11,38 artışla pencere(pvc), yüzde 10,51 artışla fayans madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Kasım ayında Ekim ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 4,43’lük bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 14,49 artışla pamuklu kumaş, yüzde 12,91 artışla örgü yünü, yüzde 10,52 artışla yünlü erkek kabanı, yüzde 9,95 artışla çocuk botu madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte Ekim ayına göre giyim madde fiyatlarında yüzde 3,73 azalışla erkek kazağı, yüzde 1,96 azalışla hırka, yüzde 0,67 azalışla erkek gömleği madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Kasım ayında Ekim ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,38’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ekim ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 6,05 artışla telefon yedek parçaları; yüzde 0,54 azalışla telefon görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi” dedi.

Yozgat Hakimiyet