İşte Yozgat’ın yeni tescillenerek coğrafi işaret alan yöresel lezzeti

İşte Yozgat’ın yeni tescillenerek coğrafi işaret alan yöresel lezzeti

Yiğidin harman olduğu diyar Yozgat’ın bir yöresel lezzeti daha Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.

A+A-

Yiğidin harman olduğu diyar Yozgat’ın bir yöresel lezzeti daha Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.

Sorgun Belediyesi, ilçenin yöresel lezzetlerinden olan ‘’nı tescilletti. Belediye Sorgun Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, ‘Sorgun Yağlısı’na tescil almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptı. Başkan Ekinci’nin başvurusu kabul edilerek, ‘Sorgun Yağlısı’na hem patent alındı hem de coğrafi işaret alındı.

Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, “Sorgun’unumuzun vazgeçilmez lezzetlerinden olan, günümüzde şehrimizin gastronomi alanında markası haline gelen, Sorgun yağlısı Belediyemizin girişimleriyle patent ve coğrafi işaret aldı. İlçemize hayırlı olsun” dedi.

159488683-1507398722926420-7269891260802447888-n.jpg

COĞRAFİ İŞARET NASIL VERİLİYOR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

158711790-1507398676259758-6907311554811461982-n.jpg

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesine göre;

COĞRAFİ İŞARET

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

MENŞE ADI

Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.

MAHREÇ İŞARETİ

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.