İşte Yozgat Valisi Ziya Polat'ın hedefi

İşte Yozgat Valisi Ziya Polat'ın hedefi

Yozgat Valisi Ziya Polat, tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip Yozgat’ı 370 Bin olan küçükbaş hayvan varlığı sayısını 500 Bin’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

A+A-

Yozgat Valisi Ziya Polat, tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip Yozgat’ı 370 Bin olan küçükbaş hayvan varlığı sayısını 500 Bin’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yozgat Valisi Ziya Polat, Valilik Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında “Bozok Yaylasında Yaşamak İçin Bir “Sürü” Nedenim Var.” Projesi imza töreni düzenlendi.

İmza törenine; Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Ziraat Bankası Yozgat Şube Müdürü Mehmet Gürsel Yılmaz katıldı.

Vali Polat, imza töreninde yaptığı konuşmada Yozgat’ta hayvancılığın daha da geliştirilmesine yönelik ciddi çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Vali Polat, “Bugün burada ilk yılını tamamladığımız projemizin süresinin bir yıl uzatılmasıyla ilgili imza töreni için bulunmaktayız. Proje Valiliğimiz ve Sivas Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğünce devam etmektedir. Projemiz Valiliğimiz himayesinde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yürütülmektedir. Kredilendirilmesi ise Ziraat Bankası şubeleri tarafından yapılmaktadır.”dedi.

YOZGAT KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA SÖZ SAHİBİ İLLERDEN BİRİDİR

Yozgat’ın küçükbaş hayvancılıkta söz sahibi illerden biri olduğunu vurgulayan Vali Polat, “Koyunculuk, ülkemizin hemen her coğrafyasında yaygın olarak yürütülebilen bir hayvancılık faaliyetidir. Koyun yetiştiriciliği kurak ve tarım için elverişli olmayan bölgelerin kalkınmasında, Yozgat gibi meraları zengin olan illerde tarım ve hayvancılığa yönelik istihdamın artırılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Koyun ağıllarının büyükbaş hayvancılık için kullanılan ağırlara göre daha az maliyetli olması, hayvan bazında daha az iş gücü gerektiriyor olması, kısırlık oranının büyükbaş hayvanlara göre çok daha düşük olması, ikizlik oranı, yılda iki kez gebe kalma imkanının bulunması, her an paraya çevrilebilecek bir materyal olması başlıca avantajlarıdır. İlimiz coğrafi yapısı ve geçmişten gelen hayvancılık kültürü nedeni ile küçükbaş hayvancılıkta söz sahibi illerden bir tanesidir.340 Bin olan koyun varlığımız projeyle birlikte çok şükür 2021 yılı itibarı ile ilimizde 370 Bin adet küçükbaş’a ulaşmıştır. İlimiz genelinde kaliteli damızlık hayvanların yetiştirilmesi amacı ile yürütülen ıslah projeleri ve 2020 yılında ilimizde uygulamaya başlayan “ Bozok Yaylasında Yaşamak İçin Bir “Sürü” Nedenim Var.” Projesi ile birlikte ilimizde küçükbaş hayvancılık 2021 yılından itibaren hızlı bir atılım göstermiş, hayvan varlığımızda yüzde 10’lara varan bir artış sağlanmış, daha da önemlisi işletmelerdeki, ihtiyaç fazlası dişi hayvanların kesime gönderilmesi engellenmiştir. Devam eden projeler ile birlikte işletmelerin yem giderlerini azaltmaya yönelik yem bitkisi ekilişlerinin artırılması ve desteklenmesi, yeni işletmelerin kurulmasına yönelik destek ve projeler ile ilimizin hem küçükbaş hayvan varlığı arttırılması ve küçükbaş hayvan varlığımızın da nihaiyi hedefimiz olan 500 Bin‘in üzerine çıkarılması hedeflenmektedir.”diye konuştu.

Yeniufuk