İlmek ilmek Yozgat desenleri işleniyor

İlmek ilmek Yozgat desenleri işleniyor

Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma kilimleri yeniden canlandırılıyor. Kadınların meslek edinmeleri amacıyla açılan kilim dokuma kurslarında Yozgat kilimleri gün yüzüne çıkarılıyor.

A+A-

Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma kilimleri yeniden canlandırılıyor. Kadınların meslek edinmeleri amacıyla açılan kilim dokuma kurslarında Yozgat kilimleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş kilim motifleri, kurulan atölyelerle yeniden gün yüzüne çıkartılarak yaşatılıyor. Şefaatli’de kursiyerlerce üretilen ürünler kooperatif vasıtasıyla pazarlanarak aile bütçesine destek sağlanıyor.

Kadınlar kültürel değerlerin yok olmasını önlemek için halı ve kilim desenlerini ilmek ilmek işliyorlar. Kursiyerler desen ve renklerin orijinalliğine sadık kalarak unutulmaya yüz tutmuş halı ve kilim dokumacılığını yaşatmaya çalışıyorlar.

Halı ve kilim el dokumacılığının makinelere yenik düştüğü günümüzde, el dokumacılığı mesleğinin yaşatılması ve vatandaşların meslek edinmesi için açılan kurs, özellikle ev hanımlarının vazgeçilmez tutkusu haline geldi. Boş zamanlarını üreterek geçiren ev hanımları unutulmaya yüz tutmuş sanatları gelecek nesillere aktarılmanın da mutluluğunu yaşıyor.

Şefaatli’de açılan kilim dokuma kurslarında, usta öğreticiler tarafından kursiyerlere verilen eğitimlerle kaybolmaya yüz tutmuş yöreye özgü motiflerinin kilimlere işlenerek gelecek kuşaklara aktarılması sağlanıyor.

Dokuma atölyesinde Yozgat yöresine ait motiflerin kullanılarak, hem bölgenin tanıtımı yapılıyor, hem de yöresel motiflerin, desenlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı veriliyor.

Yozgat Valisi Ziya Polat, Şefaatli’de bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Vali Polat, Şefaatli’de vatandaşlarla bir süre görüştükten sonra kilim dokuma atölyesini gezdi.

Vali Polat, Şefaatli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni ziyaret ederek, burada üretilen el dokuması kilimleri inceleyip kooperatifin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Vali Polat, dokunan kilimleri tek tek incelerken, dokuma yapan kadınlarla da sohbet etti.

Kaybolmaya yüz tutmuş olan kilim dokuma geleneğinin yaşatılmasının önemine vurgu yapan Vali Polat, kilimler yeniden dokunurken, kadınların da ekonomiye katkı sağladığını dile getirdi.

24062022-62b5bd17e9e58-default.png

Vali Polat, Yozgat kilimlerinin dokuma tezgahlarında genç kız ve kadınlar tarafından dokunarak aile bütçesine katkı sağlandığını söyledi.

Kadınların istihdamının arttırılmasına yönelik yapılan projelerin her zaman destekçisi olduklarını aktaran Vali Polat, kadın kooperatiflerinin yaygınlaştığını kaydetti.

Vali Polat, Yozgat kilimlerinin kültürel kökenleri, motif zenginliği, renk dünyası ve kilimlerin bugünün yaşamına katılım ve ekonomik değer olarak ülke ekonomisine katkı ve geleneğin yenilenerek, geleceğe taşınmasını amaçladıklarını ifade etti.

Vali Polat, kültür varlıklarının kaybolmaması için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Yozgat Hakimiyet