Her yıl Ramazan ayında en çok sorulan soru: Sakız çiğnemek orucu bozar mı, orucu bozan durumlar neler?

Her yıl Ramazan ayında en çok sorulan soru: Sakız çiğnemek orucu bozar mı, orucu bozan durumlar neler?

11 ayın Sultanı olan Ramazan ayına girilmesiyle birlikte sosyal medyada ve arama motorlarında her yıl Ramazan ayında en çok sorulan soruları sizler için derledik. Sakız çiğnemek orucu bozar mı, orucu bozan durumlar neler? İşte sorular ve cevapları..

A+A-

Her yıl Ramazan ayında en çok sorulan soru: Sakız çiğnemek orucu bozar mı, orucu bozan durumlar neler?

11 ayın Sultanı olan Ramazan ayına girilmesiyle birlikte sosyal medyada ve arama motorlarında her yıl Ramazan ayında en çok sorulan soruları sizler için derledik. Sakız çiğnemek orucu bozar mı, orucu bozan durumlar neler? İşte orucu bozan haller ile ilgili ayrıntılar..

Müslümanlar,  11 ayın sultanı Ramazan ayının coşkusu ve sevincini yaşıyor. Bir taraftan oruçlar tutulurken diğer yandan çeşitli ibadetler yapılıyor. Ramazanla beraber akıllara da yine aynı sorular geliyor. Peki, Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Mübarek 3 aylardan sonuncusu olan Ramazan ayının heyecanı ve coşkusu yaşanırken, insanlar Ramazan ayı ve oruç ile ilgili çeşitli sorulara cevap arıyor. İnsanlar; oruç tutarken sakız çiğnemek günah mı? Oruçluyken sakız çiğnersek ne olur? Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? gibi sorular sorarak merak ettikleri konuların yanıtlarını arıyor. Peki, Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nedir? İşte merak edilenler..

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZUYOR MU?

İslam dininde oruç tutmanın kurallarından biri; dışarıdan yeme ve içmenin yasak olmasıdır. Hatta öyle ki Anadolu’da insanlar; ‘dışarı çıkan abdesti, içeri giren orucu bozar’ diye deyiş üretmişlerdir. Bunun yanında insanların en merak ettiği şeylerden biri olan sakız meselesi de vücuttan içeri salgılanan bir maddedir. İçerisinde katkı maddesi bulundurması, sakız çiğnenirken ağızda salgılanan suyun yutulması takdirinde vücuttan içeri sıvı ve madde girmiş olur. Dolayısıyla sakızın her türlüsü orucu bozacak olan maddelerden biridir.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELER?

Orucun insanlardan uzak tuttuğu durumlar şunlardır; yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan uzaklaştırmak için oruç tutulur. Yani bir nevi nefsi terbiye etmektir oruç. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsama alanında toplar. Yani sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları içerisindedir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağız yolu ile alınan ilaçlar da orucu bozan durumlardan biridir.