Gülhan Karaca: Kalkınma kadın girişimcilerle mümkün

Gülhan Karaca: Kalkınma kadın girişimcilerle mümkün

TOBB Yozgat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülhan Karaca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla  yapılan röportajda üretimin önemine dikkat çekti.

A+A-

Kadınların girişimci, üretici olarak erkeklere oranla daha dikkat çekici başarı hikayesi yazdıklarını anlatan ve mutlak suretle desteklenmeleri gerektiğini belirten Karaca, Türkiye’nin Dünya üzerindeki en güçlü 10 ekonomi arasına girmesinin yolunun kadın girişimcilerin desteklenmesi ile mümkün olacağını belirttiği röportajında kendisine yöneltilen sorulara oldukça samimi cevaplar verdi.

Kadın girişimciliğinin artması, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için, 81 İl’e özel Plan dönemi başlıyor. 81 İl’in cinsiyet eşitliği karnesine göre hazırlanan ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıklanacak plan öncesinde TOBB Yozgat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülhan Karaca, kadınların girişimcilikte ve üretimde olmasının gerekliğini röportajında anlattı.

Karaca, kendisine yöneltilen sorulara samimiyetle cevaplar verdiği röportajında şu önemli açıklamaları yaptı:

Sizce, kadınların erkeklere kıyasla daha başarılı girişimlerde bulunmasının nedenleri nelerdir?

Kadınlar süreç odaklı.

Tüm süreçlere detaylı ve yüksek öngörüyle bakabiliyorlar. Doğurgan olmalarının da getirdiği hassasiyetlerle bakıyorlar her emeklerine. Aslında, toplumun farkında olmadığı ve zaten sahip oldukları farkındalıkları onları her girişimlerinde daha başarılı kılıyor. Her sosyal ve ekonomik platformun hedeflerinden biri, kadınların girişimciliğini desteklemek olmalı.

Sizce, kadınlar üretim odaklı alanlarda neden başarılı?

Az önce de belirttiğim gibi, üretim odaklı alanlar sanki kadınlar için oluşturulmuş gibi. Bakın biz toprak için ne deriz, TOPRAKANA! İşte tam da böyle bir bakıştan kaynaklı üretim ve kadın çok doğru bir birleşim. Biz kadınlar tasarlanmış, planlanmış, oluşturulmuş her şeye, üretilmiş biricik, değerli bir şey olarak bakıyoruz.

Sizce, iş dünyasında ve siyasette daha yoğunluklu olarak kadınların karar verici olduğu toplumların öne çıkan özellikleri neler? Bakın İskandinavya ülkelerine.

Refah, eğitim ve özgürlük düzeyleri çok başka bir yerde.

Siyasette ki kadın oranı yüzde 50’lerin üzerinde. İş dünyasında kadın lider oranı da aynı şekilde. Durum ortada. Biz kadınlar ne kadar resmî ve görünür belirleyici roldeysek, o toplum o kadar refah, özgür ve gelişmiş.

Sizce, Türkiye’nin küresel ekonomideki konumunu artırmak, iş dünyasında kadının konumunu güçlendirmekle ne kadar doğru orantılı?

Türkiye’nin en güçlü 10 ekonomi arasında yer almasının yolu, kadın ya da erkek ayırmaksızın girişimciliği odağına alması ve girişimcilik ekosisteminin; öncesi-sırası-sonrası fazlarını bütüncül olarak teşvik eden ve destekleyen yapılar oluşturmasıdır.

Dolaysıyla, kadın veya erkek, süreç odaklı girişimciliğin konumunu güçlendirmekle küresel ekonomideki konumumuzu güçlendirmek yüzde yüz doğru orantılı.”