Engin Dinç

Engin Dinç

Görsel ve İşitsel Medyada Dezenformasyonla Mücadele

A+A-

Sosyal medya hayatımıza girdiği günden beri çok katkı sağladı, çok güzellik getirdi ama bir o kadar da götürdü bizden…

Dezenformasyon diye bir tabir var. Biz bu tabirle özellikle son yıllarda çok fazla karşılaşır olduk. Sosyal medyanın kullanım alanının ve kullanıcı sayısının artmasıyla dezenformasyon tabiri çok daha fazla kullanılır oldu. Nedir Dezenformasyon dersek en anlaşılır tanımıyla “Yalan Haber”.

1-112.jpg

Her insanın Anayasa’dan kaynaklı haber alma ve haberi yayma hürriyeti vardır. Gelin görün ki son yıllarda haber adı altında kurgulanmış, montajlanmış, uydurulmuş, ajansların çalışma masalarında hikâyeleştirilmiş metinler haber diye servis ediliyor.

Servis edilen bu uydurma metinler bir sosyal medya fenomeni tarafından paylaşılınca trol bilgisi olarak algılanırken bir haber sitesi tarafından paylaşılınca haber olarak algılanıyor. Gelin görün ki ikisinin de vardığı nokta aynı; yalan…

Son yıllarda İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun başta olmak üzere birçok duyarlı gazeteci ve iletişimci dezenformasyonla mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Dezenformasyonla mücadelenin milletçe, topyekûn yapılması gerekli. Çünkü yapılan yalan haber saldırısı sadece saldırı yapılana değil, yalana maruz kalan vatandaşa da psikolojik ve sosyolojik olarak zarar veriyor, yozlaşmaya neden oluyor.

Kısa adı UMED olan Uluslararası Medya Enformasyon Derneği de son zamanlarda bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor, çalıştaylar düzenliyor. İletişim Başkanlığı, RTÜK, YTB ve UMED işbirliği içerisinde düzenledikleri çalıştaylar ile halkımızı dezenformasyona karşı duyarlı hale getirmeye ve yalan haberin nasıl tespit edileceği ve itibarsız hale getirileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Evet, yalan haber itibarsız hale getirilmelidir. Sadece yalan haberin kendisi değil o haberi yazan muhabir, haberi yapan gazete de itibarsız hale getirilmelidir. Çünkü yalancının itibarı olmaz.

RTÜK ve UMED ortaklığıyla 31 Mart 2022 Perşembe günü Ankara’da Görsel ve İşitsel Medyada Dezenformasyonla Mücadele Çalıştayı düzenleniyor. Çalıştaya tüm vatandaşlar katılım sağlayabilir. İki oturumda gerçekleştirilecek çalıştayın açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Ebubekir ŞAHİN yapacak. İlk oturuma RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim USLU moderatörlük yaparken ikinci oturuma ise YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı M. Nedim ASLAN moderatörlük yapacak. O gün orada olarak bu önemli etkinliğe katılım sağlayacağım.

Dezenformasyon toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. Dünyada en fazla yalan habere maruz kalmada Türkiye %49 oranla birinci sırada ise artık bu işe bir dur demenin zamanı gelmiş de geçmektedir. Sadece çalıştaylar ile değil, yasal düzenlemeler ile dezenformasyon ile mücadele yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.