Gençliği tehdit eden KPOP’un karanlık yüzü konuşuldu

Gençliği tehdit eden KPOP’un karanlık yüzü konuşuldu

Geçtiğimiz günlerde USMED Dijital Aile Platformu Başkanı Zeynep Dinç’in moderatörlüğünde instagram canlı yayınında KPOP konusu konuşuldu.

A+A-

Gençliği tehdit eden KPOP’un karanlık yüzü konuşuldu

Geçtiğimiz günlerde USMED Dijital Aile Platformu Başkanı Zeynep Dinç’in moderatörlüğünde instagram canlı yayınında KPOP konusu konuşuldu.

Programa Yenişafak İnternet Genel Yayın Yönetmeni Ersin Çelik ile USMED AR-GE Başkanı Engin Dinç katılırken gazeteci Erem Şentürk de sürpriz katılım sağlayarak görüşlerini paylaştı.

KPOP NEDİR? NE ALAMA GELMEKTEDİR?

Engin Dinç: KPOP doksanlı yıllardan beri vardı ama en çok PSY’ın Gangnam Style şarkısıyla tanındı ve bu şarkı her yerde çaldı, herkes tarafından dinlendi. Bundan sonra ortaya farklı gruplar ortaya çıkmaya başladı ve amacından da saptı. Yeni çıkan gruplar oldu ki bunlardan en bilineni de BTS grubudur…

 

KPOP İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ, NE GİBİ İÇERİKLER ÜRETİLDİ?

Ersin Çelik: Zaman zaman içerikler üretiyorduk, Gerçek Hayat Dergisi kapsamlı bir dosya yapmıştı. Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde bir doktora tezi var konuşla ilgili ki çok önemli bir tez o… Türkiye’de bu koyula ilgili, akımlarla ilgili maalesef çok akademik çalışma yok, biri bunu başardı. Biz o tezi incelediğimizde aslında tehlikenin çok fazla olduğunu gördük. Son zamanlarda siyasilerde sinyal çakmalar gördük. Özellikle fan kulüpleri kitlesel hareketler yapabiliyorlar. Bana ‘bu konuyu yazman lazım’ diye çevremden çok talep geldi. Açıkçası ilk yazıda yazının bu kadar gürültü koparacağını bilmiyordum. Sonra ikinci yazı geldi çünkü hikâyeler gelmeye başladı. Biz sorunu biliyoruz peki bununla ilgili yetişkinler ne yapıyor ebeveynler neler yapıyor bugünkü yazıda bunu ele aldım. Üçüncü yazıda bitireceğim. Çünkü Aile Bakanı ile görüştüm ve bu yazılarını okuduğunu söyledi bunlarla ilgili bir komisyon oluşturduklarını belirttiler…

Engin Dinç: Bir yorum okudum hemen onunla ilgili yorum yapmak istiyorum, yorumda demiş ki; ‘erkeğin makyaj yapamayacağını, etek giyemeyeceğini kim söyledi?’ tam da durum budur. Kadınsal özellikler erkeklere, erkeksel özellikler kadınlara empoze ediliyor. Bu empoze edilmesi de müzik grupları üzerinden yapılıyor. Bu arkadaşımız, babasının etekle, topuklu ayakkabı ile okul toplantısına gelmesini ister miydi? Sanırım istemezdi. İşte bu durumun normalleştirilmeye çalışıldığı bir aktivizm var. Müzik derdi olanın başkasının cinsiyetiyle ilgilenmemesi lazım. Müzikle alakalı problemler de var özellikle subliminal mesajlar içeriyorum. ARMY VE EXOL diye iki grup var ve bu gruplar birbirleriyle de bir çatışma halindeler. Bunlar dışında kapitalistlerin birçok sömürüsüne maruz kalıyorlar. Piyasaya baktığımızda çoğu korsan, merdiven altı yerlerde üretilmiş tişörtler, bardaklar, telefon kapları, aklımıza ne gelirse her şey var. Geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu KPOP fanlarına bir selam çaktı. Bir iki yıl içerisinde özellikle 2023 seçimlerinde siyasi partinin ‘BTS grubunu Türkiye’ye konsere getireceğiz’ diye vaatte bulunacaklar. Siyasi partinin vaadi bu olacak uçak yapacağım, yol yapacağım vs değil, BTS grubu gelirse oylar senindir. Bu duruma gelmiş durumdayız. Ersin abinin Yenişafak’taki yazısında harika bir noktaya değinilmişti. Özellikle ebeveynlerin ve baba faktörünün önemini vurgulamıştı. 13 yaşında bir kız çocuğu ile konuştum, KPOP dinleme nedenlerini sordum ve anne-babası ayrılma durumundaydı. KPOP dinleyen çocukların ana sorunu baba faktöründeki eksikliktir. Burada Aile Bakanlığı’nın attığı adım çok önemli. Çin geçtiğimiz günlerde Weibu sosyal medya ağında 26 tane KPOP grubunu kapattı nedeni ise ‘aşırılık’… Erem abi yorumda ‘form üzerinde mi olacak norm üzerinde mi’ demiş çok güzel bir yorum.

OLUMLU VE OLUMSUZ MESAJLAR GELMİŞTİR. SİZE GELEN EN ŞAŞIRTICI İÇERİK NEYDİ?

Ersin Çelik: Netleştiremediğim için yazmadım ama İstanbul’daki Kore restoranlarıyla ilgili ciddi iddialar var.

Erem Şentürk: Türkiye’de maalesef çok bilinmese de sosyoloji de boş zaman sosyolojisi diye bir alt başlık var. Türkiye’de çok az çalışılıyor. Akademide boş zaman sosyolojisi çalışılmadığı için bu siyasete de yansıyor. 70 çocukla görüştüm. 14-25 yaş arasında romantizm ihtiyacı var şuan Türkiye’deki hiçbir kültür üretimi bunu karşılamıyor. 14-25 yaş arasında sevgiyi tarif etme ihtiyacı var şuan Türkiye’deki hiçbir kültür üretimi sevgi nedir, nasıl sevilir, romantizm nedir, nasıl âşık olunur, duygu nedir, temel duygularımız nelerdir hiçbir dizi, roman, şarkı, kitap yok. Dolayısıyla bu çağın ihtiyacıdır. Biz istediğimiz kadar durdurmaya çalışalım romantizme ihtiyacı olan çocuklar bu ihtiyacı buralardan karşılayacaklar. BTS bu ihtiyacı karşılıyor. BTS’in sözlerine baktığımızda tertemiz, pırıl pırıl aşk tarifleri, romantizm tarifleri var, ihtiyacı karşılıyor. Dolayısıyla ben norm mu form mu derken BTS’in yaptığı gerçekten çok tehlikeli o formun üretildiği norm çok ciddi. Fakat BTS’i tüketen çocuk bunun farkında değil ki…

1,5 saat süren canlı yayında KPOP üzerin birçok konu ele alınırken gençler ile ebeveynleri arasındaki iletişimsizlik sorununa vurgu yapıldı. KPOP dinleyicilerinin kullandığı ve bazı durumlarda milli güvenlik sorunu olabilecek mobil uygulamalara değinildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.