Erişilebilirlik bayrağı Yozgat'ta göndere çekildi

Erişilebilirlik bayrağı Yozgat'ta göndere çekildi

Yozgat’ta Şehir Hastanesi ve Özel Çamlık Bakım merkezinde erişilebilirlik bayrağı göndere çekildi.

A+A-

Yozgat’ta engelli vatandaşların toplumsal hayata entegrasyonunda simge olarak hayata geçirilen erişilebilirlik bayrağı göndere çekildi.

Yozgat’ta Şehir Hastanesi ve Özel Çamlık Bakım merkezinde erişilebilirlik bayrağı göndere çekildi.
Yozgat’ta “Erişilebilirlik Logosu” tanıtılarak, erişime açık olan resmi ve özel kurumlara logolu flama ve Erişilebilirlik Belgesi düzenlenen törenle teslim edildi.

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Erişilebilirlik Logosu tanıtım töreni düzenlendi. Törende, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli ve katılımcı kurum müdürleri tarafından erişime açık olan resmi ve özel kurumlara Erişilebilirlik Belgesi ve logolu flama verildi.

İl Müdürü Neşeli, “Günümüzde engelli nüfusun önemli bir bölümü kentsel alanlarda yaşamaktadır. Kentlerde kısıtlı ve dezavantajlı olan engellilerin kamu ve sosyal hayata erişim sorunlarının çözülmesi en önemli haklardan bir tanesi olarak kabul etmekteyiz. Ayrıca erişilebilir bina ve açık alanlardan sadece engellilerin değil yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, çocuklar, yük-valiz taşıyanlar, iri ve şişman kişiler, çok uzun ve çok kısa boylu kişilerinde yaralanacak olması bina ve açık alanların erişilebilir olmasının önemini bir kat daha artırmaktadır” dedi.

İl Müdürü Neşeli, Yozgat Şehir Hastanesi ve Özel Çamlık Bakım Merkezi’nin erişilebilirlikYozgat komisyonu tarafından erişilebilir standartlara uygunluğunun tespit edildiğini kaydetti. İl Müdürü Neşeli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın tensipleri ile Erişilebilirlik Bayrağı ve Tabelası tevdi edildiğini belirtti.İl Müdürü Neşeli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan düzenleme ile illerde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurulduğunu kaydetti.

İl Müdürü Neşeli, “Komisyon tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir. Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir. Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosunu belirledi. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosunun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek. Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ NEDİR?

Erişilebilirlik Belgesi; engelli, yaşlı ve herhangi bir nedenle hareket kabiliyetinde sorun olan tüm vatandaşların; bina, açık alan, toplu taşıma araçları ile kamu ve özel kuruluşlarda daha rahat hareket edebilmelerine olanak sağlayan düzenlemeleri gerçekleştiren kuruluşlara veriliyor. Belgenin kapsamında; engelli ve yaşlı kişilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken, fiziki ve mimari tüm önlemler yer alıyor. Kaldırımlar, yaya geçitleri, park ve çocuk oyun alanları ile halkın kullanımına açık tüm binalara ulaşım hizmetlerinde erişilebilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler için değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan tüm vatandaşlar için de büyük önem taşıyor. Bu bağlamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kentsel yaşamda erişilebilirlik sorunu olan tüm vatandaşların rahatça hareket edebilmeleri için bazı düzenlemeler yapılmasını yasal olarak zorunlu kılıyor. Bunu gerçekleştiren kuruluşlar da Erişilebilirlik Belgesi’ne sahip oluyor.

Yozgat Hakimiyet