Ensar’ın konuğu Prof. Dr. Mustafa Böyükata oldu

Ensar’ın konuğu Prof. Dr. Mustafa Böyükata oldu

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Ensar Vakfı Yozgat Şubesi tarafından düzenlenen “Ensar Buluşmaları” programının konuğu oldu.

A+A-

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Ensar Vakfı Yozgat Şubesi tarafından düzenlenen “Ensar Buluşmaları” programının konuğu oldu.

Ensar Vakfı Yozgat Şube Başkanı Av. Hasan Kandemir’in davetiyle, 4 Ocak 2022 Salı akşamı, toplumun farklı kesimlerinden bir araya gelen 30 civarında eğitime ilgi duyan kişiyle buluşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Değişim ve Eğitime Dair Düşünceler” başlığı altında değerlendirmelerde bulundu.

seminer-1-001.jpg

Değişimin kaçınılmaz olduğunun ortaya konduğu konuşmada, değişimi etkileyen faktörlerin ve değişimin kendisinin de eğitimi etkilediği farklı yönleriyle ele alındı. Sorular sorarak ve bazı temel kavramları tartışarak etkileşimli bir anlatım biçiminin izlendiği buluşmada, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın açık sözlü ve ezber bozan nitelikteki ifadelerinin ilgiyle tartışıldığı gözlendi.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Yıllarca bize büyüyünce ne olmak istediğimiz soruldu. Öğrenciliğimizde seminerlerini, konuşmalarını dinlediğimiz kişiler, ileride onların bulunduğu yerde bizlerin olacağını, hatta oturdukları ‘koltukta’ bizlerin oturacağını söylediler. Bu şekilde olmamalı. Çocuklara, gençlere, öğrencilere büyüyünce, ileride, gelecekte ne yapmak istedikleri sorulmalı. Hayallerinin peşinde gitmeleri önerilmeli. Yeni mesleklerden, bilim ve teknolojideki ilerlemelerden bahsedilmeli. Geleceğe dair vizyon kazandırılmalıdır” dedi.
Kolay anlaşılır bir dille teknik ve temel bilimlerle ilgili konulardan da örnekler verilirken, eğitim süreci içerisinde monotonluktan uzak, yapılan işi severek yapmak, bilinçli hareket etmek, cesur davranmak, işi bilenleri aramak ve bulmak, işin tadını çıkartmak, öğrencinin yanında olmak, benimsenebilir görüşler üretebilmek, yabancı dil öğrenme işini geciktirmemek, farklı alanlardan konularla da ilgilenmek, zahmetten kaçmamak ve doğru seçimler yapmak gibi konulara değinildi.

Yüzeysel de olsa enerji konularına da değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, günümüz dünyasında kullanılan eşyalardan hatırlatmalar yaparak enerji konusunun öncelikli ihtiyaçlar hatta kimi zaman günlük hayatta temel ihtiyaçların da önüne geçtiğine atıfta bulundu, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji yatırımlarının öneminden bahsederek, uzun vadeli bakış geliştirmek gerektiğini ifade etti. Bilgi, araştırma ve girişimcilik kavramlarından hareketle tarım toplumu, modern toplum ve günümüz toplumuna kadar süregelen değişimleri katılımcıların dikkatine sunan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Girişimcilik kavramını ve ortaya çıkan yeni kavramları doğru anlamalıyız ve eğitimin içerisine katmalıyız. Gelişen dünyada sürekli yeni durumlar ve bunlara bağlı yeni kavramlar, anlayışlar, yöntemler ve yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Bunlara direnç ve tepki göstermeden önce doğru anlamaya çalışma yolunu seçmeliyiz” dedi.
Bilim okuryazarlığı, teknoloji okuryazarlığı, finans okuryazarlığı gibi konulara ve mizaç, karakter, kişilik gibi kavramlar ile eğitimde STEM yaklaşımı, yerli ve milli üretim, “duvarsız okul” gibi hususlara da değinildi.

Katılımcıların soru sormalarına ve düşüncelerini paylaşmalarına da fırsat verilen programa ilişkin yaptığı değerlendirmede Ensar Vakfı Yozgat Şube Başkanı Av. Hasan Kandemir, katılımcıları sohbete ortak ederek, karşılıklı etkileşimde bulunarak, aktif program icra edilmesinin akıcılığı sağladığını ve herkesi memnun ettiğini vurgulayıp, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.

Yeniufuk