Engin Dinç

Engin Dinç

Çocuğun özel hayatı olmaz!

A+A-

USMED olarak, son zamanlarda ailelerin çocuklarıyla ilgili çokça şikâyetine maruz kalıyoruz. Aileler çocuklarıyla iletişim kuramamaktan, çocuklarının sürekli telefon ve tablet ile ilgilendiğinden ve kendilerinin de bilmediği sosyal ağlar kullandığından müzdaripler.

USMED AR-GE olarak yaptığımız araştırmalarda özellikle 13-18 yaş aralığındaki gençlerin kullandığı sosyal ağları ve ilgi alanlarını tespit ettik, sonuç hiç de iç açıcı değil…

Genellikle kız çocukları olmak üzere bu yaş aralığındaki çocukların en fazla kullandığı sosyal ağlar; Discord ve Tiktok, en fazla ilgi duydukları alan ise Kpop. Kpop ya da Kore Popu bir müzik türü olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen o şekilde devam etmedi. Kpop dinleyenler kendilerine savaşçı anlamına gelen ARMY diyorlar ve tüm hayatları dinledikleri Kpop grubunun şarkıcıları. Hayatları onlar gibi, hayalleri, yaşantıları, inançları aklınıza ne gelirse tamamen o şarkıcılar şekillendiriyor. Daha iyi ifade etmek gerekirse en iyi idolleri Kpop şarkıcıları olmuş durumda.

Özellikle 13-18 yaş kız çocuklarının dinlediği Kpop'un Discord başta olmak üzere birçok sosyal platformda kapalı kanalları var. Bunların yanında sadece bu iş için tasarlanmış mobil programlar mevcut. Çocuklar buralardan hiç tanımadığı insanlarla sohbet ediyorlar. Öyle ki, sohbet ettikleri bu kişiler bu çocukları Kore'ye gelmeye ikna edebilecek kadar...

 

Kpop'a sadece bir müzik türü olarak bakmak doğru değil;

  • Kapalı devre sohbet grupları
  • Özel yazılımlar
  • Twitter panelleri
  • Ödeme sistemleri
  • Fan ya da ARMY buluşmaları
  • Çevrimiçi canlı sohbetler ve daha birçok şey bu gruplarda mevcut. Takipçilerin her şeye inanma yaşında olduğunu, özellikle algısının yönetildiğini bilemediği bir yaştan da bahsediyoruz.

 

ARMY’ler birbirleriyle sosyal ağlar üzerinden iletişime geçiyorlar. Bu çocuklar 13-18 yaş aralığında ve sayıları milyonlara ulaşıyor. Tabi ki bu kadar çok kitlenin bir arada olduğu yerde istismarcılar ve sömürücüler de boş durmuyorlar.

Bu gruplarda tespit ettiğim bazı unsurlar;

  • Çocuk tacizi (siber zorbalık), ("Seni Kpop ünlüsüyle tanıştırırım ama bana çıplak fotoğraflarını at veya para gönder" gibi)
  • Büyüklerin küçük gibi davranması,
  • Çocuklardan faydalanılmak istemesi (Twitter panelleri ile suni gündem yapma, dezenformasyon)
  • Kpop ticaretdir (sömürüsü) (Kpop baskılı ürünlerin satılmasıdır)

Tabii ki bunlar bu işin bir kısmı, bundan başka birçok konu da var. Mesela; siyasi propaganda, anne-babayla çocuğu uzaklaştırma, yalnızlığa sürükleme, intihara sürükleme, cinsiyetsizlik, vs...

ARMY gibi davranan adamlar, küçük çocukları çeşitli yollarla kandırmak ve kötü emellerine alet etmek için bu sosyal ağları kullanıyorlar. Tüm bunların yanında çocuklar istihbarat örgütlerinin de kurbanı olabiliyorlar. Başka ülke ajanları çocukların dijital kimliklerini çıkartıp ihtiyaç analizi de oluşturabiliyor. Böylece hedef ülkenin belli yaş aralığındaki vatandaşlarının ihtiyaçlarının, hassasiyetlerinin ve korkularının neler olduğu tespit edilmiş oluyor. Bu bilgiler ışığında da dezenformasyon ve kaos operasyonları yapılıyor.

Kore’nin siyasi yapısına da bakıldığında Kpop’un altında bir Komünist propaganda olduğu da görülmektedir. Komünistlerin tüm dünyayı kızıl yapma hayali öyle geniştir ki bunu zihinlere işlemek için her yöntemi kullanırlar. Hatta Kahin Baba Vanga'nın bile bu yönde bir kehaneti vardır. Dünya bir zaman gelecek tamamen Komünist olacaktır. İşte bu uyduruk içeriklerin hepsi Komünist diaspora tarafından servis edilir. Kpop ise onların bu işi en rahat yaptığı ağ olmuştur.

Çocuklara 13 yaşına kadar telefon verilmemeli, sonrasında ise akıllı telefon değil eski tuşlu telefon verilmeli ve internet bağlantısı bulunmamalıdır. 16-17 yaşından itibaren internet ile tanışmalı fakat bu döneme kadar gerek aile içerisinde gerekse okulda sosyal medya okuryazarlığı eğitim verilmelidir. Sosyal medya okuryazarlığı verilmemiş bir çocuğun sosyal medyada kendi haline bırakılması; yüzme bilmeyen bir çocuğun tekneden okyanusa atılmasından farklı değildir.

Çocuklar telefon kullanırken teknolojiye sağladıkları uyum dolayısıyla ebeveynlerinden çok daha iyi kullanabilirler. Anne-babanın bilmediği gizli alanları çocuklar bilebilir. Bu nedenden anne-babanın çocuğunu iyi takip etmesi ve çocukla doğru iletişim kurması gerekir.

Şuan kullandığımız telefonlarda;

  • Ekran kilidi
  • Şifreli gizli klasörler (Uygulama Kasası)
  • Uygulama şifreleme
  • İkinci alan gibi gizleme seçenekleri bulunuyor.

 

Eğer çocuğu Kpop dinlemesin, sosyal medyadan uzak dursun diye kısıtlarsak o da bu sistemlerden faydalanmaya başlayacaktır. Bu nedenle çocukla doğru iletişim kurmak, sosyal medyada onunla birlikte olmak önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar