Çeşka Kalesi ilgi bekliyor

Çeşka Kalesi ilgi bekliyor

Ekonomik açıdan bir türlü istenilen seviyeye gelemeyen, gerekli ekonomik yatırımları alamayan Yozgat için Türk Hava Kurumu’nun 2015 yılında hazırladığı Hava Eğitim Merkezi Projesi çoktan rafa kalktı.

A+A-

Ekonomik açıdan bir türlü istenilen seviyeye gelemeyen, gerekli ekonomik yatırımları alamayan Yozgat için Türk Hava Kurumu’nun 2015 yılında hazırladığı Hava Eğitim Merkezi Projesi çoktan rafa kalktı.

Turizme bir türlü kazandırılamayan, yamaç paraşütüne ülke genelinde en uygun bölgelerden biri olmasına rağmen bir iki şampiyona dışında göz ardı edilen Çeşka’nın aynı zamanda rüzgar enerji potansiyelinin de görmezden gelinmesi, ekonomik olarak kayıp olarak değerlendirildi.


Türk Hava Kurumu Yozgat Şubesi Başkanlığını bir dönem yürüten Hasan Coşkun’un çabalarına rağmen önceki dönemde gerçek olmayan Hava Eğitim Merkezi Projesi tamamen unutuldu.


M.S. 300 yılında Erken Hristiyanlık Dönemi’nde kurulduğu düşünülen ve Türkiye’nin en ilgi çeken 14 yer altı şehri arasında gösterilen Çeşka Kalesi ve yer altı şehri, keşfinin ardından 1990 yılında sit alanı ilan edildi. 217 metre uzunluğu bulunan, üç ayrı girişe sahip olan ancak bir girişi kullanılmayan yer altı şehrinin güney kısmında iki kat bulunan yer altı şehrinde doğal sebeplerden ötürü bazı oda ve galeriler tamamen kapanmış durumda.

Bu sebeple tam keşif yapılamayan şehrin en üst kısmında kaya mezarları da tespit edilmiş. Bölgede Frig, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmış renkli seramikleri de görülebiliyor. Müze Müdürlüğünce 2008 yılında galerilerde temizlik çalışması yapılan Çeşka’nın ne bu turizm zenginliği ne de rüzgar enerji potansiyelinin değerlendirilememiş olması, Yozgat açısından büyük bir kayıp olarak değerlendiriyor.


Çeşka Yer altı şehri rüzgar potansiyeli açısından da oldukça zengin bir bölge olmasına rağmen bu zenginlik de gözden kaçıyor. Yenilebilir enerjinin önemi günden güne artarken ve Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin enerji olduğu gerçeğinden yola çıkıldığı zaman, böylesine büyük potansiyele sahip bölgenin göz ardı ediliyor olması da Yozgat için ikinci kayıp olarak dikkat çekiyor.


Bir dönem Türk Hava Kurumu Türk Kuşu Genel Müdürlüğü Yamaç Paraşütü Öğretmenliği yapan, Dünya şampiyonu Funda Durusu Cici’nin daha önce Yozgat’taki tarihi Çeşka Kalesi’nin yamaç paraşütü ve diğer havacılık faaliyetleri için çok uygun olduğunu belirterek, yapılacak düzenleme ile bölgenin eğitim merkezi haline getirilebileceğini söylemesi, büyük heyecana neden olmuştu.

Türk Hava Kurumu Yozgat Şubesi Başkanlığını bir dönem yürüten Hasan Coşkun’un çabalarına rağmen Hava Eğitim Merkezi Projesi tamamen unutulmuştu. 2016 yılında hazırlanan projeye o zaman Başbakan Yardımcılığını yürüten Bekir Bozdağ da destek vermiş ama proje birçokları gibi rafa kaldırılmıştı. 27 personelin istihdam edileceği, bin 500 öğrencinin eğitim alacağı Eğitim Merkezi’nin neden gerçek olmadığı sorusunun birileri tarafından cevaplandırılması bekleniyor.


Esnafı gözünü büyük ölçüde öğrenciye ve memura diken Yozgat eğer Merkez kurulursa o zaman ikinci bir Üniversite ya da Polis Meslek Yüksek Okulu’na daha kavuşmuş olacak. Bu nedenle siyasilerin böylesine önemli bir bölgenin turizm ve rüzgar potansiyelini açısından değerlendirilmesi konusunda neler yapılacağı noktasında gerekli kurumları harekete geçirmesi gerekecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.