Ahmet Emin Seyhan

Ahmet Emin Seyhan

Camilerde cenaze için sala verilir mi?

A+A-

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 14.10 2002 tarihli gerekçeli kararında belirttiği üzere “camilerde cenaze için sala verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.”


İslam’a göre cenaze namazı kılınmasının belirli bir vakti yoktur. Kerahet vakitleri dışında günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir. Dolayısıyla, kefenlenip hazırlanmış bir cenazeyi bekletmeden namazını kılıp defnetmek uygundur.


Ancak cenaze namazına daha çok cemaatin katılması ve ölen kişinin akraba, eş, dost ve komşuları gibi “hukuku bulunan insanlara” ölüm haberini duyurup son görevlerini yapmak üzere cenaze merasiminde hazır bulunmalarını temin maksadıyla “vakit namazlarından sonra” cenaze namazının kılınması teâmül haline gelmiştir.


Belirtilen bu amacın gerçekleşebilmesi için ise ölen kişinin ikamet ettiği mahalle camiinin minaresinden cenaze salasının okunması da bir teamül/ gelenek olmuştur.
Elbette ölüm haberi sala okumak suretiyle duyurulabileceği gibi başka yollarla da ölenin yakınlarına ve komşularına duyurulabilir.


Ancak güzel bir âdet/ gelenek olan “minareden cenaze salasının okunmasında” da salanın peşinden “ölen kişinin adının ve memleketinin söylenmesinde” de dinen herhangi bir sakınca yoktur.
Ancak sala verildikten sonra “ölen kişiyi öven sözler söylenmesi” elbette uygun değildir.
Sonuç olarak “camilerde ölen kişi için sala verilmesi” güzel bir gelenek olup bu kültürün devam ettirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.” (14.03.2008)
 

Önceki ve Sonraki Yazılar