Bozok Üniversitesi'nde bir ilk gerçekleşecek

Bozok Üniversitesi'nde bir ilk gerçekleşecek

Uluslararası öğrenci sayısını 500 civarına çıkaran Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından ilk kez Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YOBÜYÖS) yapılacak.

A+A-

Uluslararasılaşma kapsamında çalışmalarına hız vererek 500'e yakın uluslararası öğrenci sayısını 2022'de 2 bin 500’e yükseltmeyi hedefleyen Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, bu kapsamda 13 Haziran 2021 Pazar günü ilk kez yapılacak olan YOBÜYÖS  çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın ve Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın yanı sıra Bozok Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) yetkilileri ve uluslararası öğrencileri temsilen 3 öğrenci katıldı.


HEDEFİMİZ BU SAYIYI 2 BİN 500’E ÇIKARTMAK


Göreve geldiklerinde 140 civarı uluslararası öğrencinin olduğu şimdi ise bu sayının 500'e yaklaştığını söyleyerek bir açıklamada bulunan Rektör Karadağ, "Yozgat Bozok Üniversitesi kurulduğu günden bu yana çok önemli mesafeler kat etti. Ancak uluslararası öğrencilerle ilgili çalışmalar istenilen seviyede değildi. Biz göreve başladığımızda 140 civarında uluslararası öğrencimiz vardı.

Fakat uluslararası öğrencilerin Türkiye’den beklentilerini de göz önünde bulundurduğumuzda bu sayının yeterli olmadığını biliyorduk. Bugün 500’e yakın uluslararası öğrencimiz üniversitemizde eğitim görmektedir. Hedefimiz, 2022 yılında bu sayıyı 2 bin 500’e; üniversitemizde eğitim gören bütün öğrenci sayımızı ise yaklaşık 25 Bin'e çıkarmaktır. Bunun için çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.


YOZGAT'IN TEMSİLCİSİ OLACAKLAR


Uluslararası öğrencilerin Yozgat’a her açıdan değer katacağını vurgulayan Karadağ, "Türkiye’de birçok üniversitede uluslararasılaşma konusunda çok ciddi çalışmalar var. Biz de Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şenol Akın başkanlığında yeni bir ekiple uluslararası öğrenciler için sınavlarımızı nasıl yapabiliriz, hangi zeminde kimlerle ortaklık yapabiliriz, uluslararası öğrencilerimizin aramıza katılması, Üniversitemizin tanıtılması ile ilgili faaliyetlerimiz nasıl olmalı ve kendimizi nasıl görünür kılmalıyız, diye düşündük.

Özellikle yurtdışında büyükelçiliklerimiz aracılığıyla üniversitemize öğrenci kazandırılması konusunu çok geniş yelpazede ele aldık ve değerlendirdik. Hem elçiliklerimiz aracılığıyla hem de bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde uluslararası öğrenci sayımızı şu anda 500 civarına çıkardık. Ama bu sayının bizim için yeterli olmadığını biliyoruz.

Yozgat’ımıza her açıdan değer katacak uluslararası öğrencilerimiz bizim birer kültür elçilerimiz olacaklar. Ülkemizin ve Yozgat’ımızın tanıtılması noktasında bizlerin temsilcisi olacaklar" dedi.


ULUSAL BOYUTTA KABULÜ OLAN BİR SINAV


YOBÜYÖS’ü çok geniş bir yelpazede uluslararası boyuta taşıyacaklarını bildiren Karadağ, "Yozgat Bozok Üniversitesi’nin tarihinde ilk kez yabancı uyruklu öğrencilerimize yönelik bu hafta sonu sınav yapacağız. Yozgat başta olmak üzere Ankara, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve  Mersin  illerinde bu hafta sonu itibariyle yaklaşık 100’ü Yozgat’tan,  1000’i ise diğer illerden olmak üzere toplamda yaklaşık 1100 aday sınava girecek.

Sınav her bir sorunun Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde hazırlandığı kitapçık ile yapılacak. Hazırlanan sorular bizim görevlendirdiğimiz arkadaşlar aracılığıyla sınav merkezlerine gidecek. Bu sınava giren bir öğrencimiz sınavdan aldığı puanla başka üniversitelere de başvurabilecek. Sınav, ulusal boyutta kabulü olan bir sınav.

Üniversite olarak bundan sonraki süreçte Afrika, Asya ve Balkanlar’da kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde yine görevlendireceğimiz arkadaşlarımızla YOBÜYÖS’ü çok geniş bir yelpazede uluslararası boyuta taşıyacağız. Yozgat Bozok Üniversitesi uluslararası boyutta görünür olacaksa bu, uluslararası öğrencilerimizin aramıza katılması ile mümkün olacaktır. Bu sınav bizim için önemli bir prestij sınavıdır" ifadelerini kullandı.