Böyükata, gençlere tecrübelerini aktardı

Böyükata, gençlere tecrübelerini aktardı

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, İdealist Genç Düşünürler Derneği (İGEDÜD) tarafından sosyal medya platformu üzerinden Ankara merkezli yürütülen canlı yayına konuk oldu.

A+A-

Söyleşide Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Hayalin Varsa Yorulmaya Değer” başlığı etrafında sohbet gerçekleştirdi.


İGEDÜD Aklıselim Üyesi Mehmet Akif Acar’ın moderatörlüğünde yürütülen sohbette, kendisine sorulan sorulara cevaplar veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gençlerin hayatında faydalanabileceği türden bilgiler paylaştı. Programda eğitim hayatından bahsederek kendisini tanıtan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilik hayatının insanlara kattıklarından, hareketli, duyarlı ve pek çok şeyi dert edinen yönlerinden söz açarak, milli ve manevi değerler gibi evrensel değerlerin de önemine inandığını belirtti.

“Hayalin varsa yorulmaya değer” derken, yaşamayı anlamlı kılmanın da kastedildiğini ifade eden Böyükata, “Bilinenlerin sınırına ulaşmak lazım. Sınırlardan sonrası hayallerle olur, merakla olur, tutkuyla olur. Bu büyük bir m motivasyondur. İnsanı, insanın içindeki enerji yürütür, hareket ettirir. Bu şekilde ne kadar yorulursanız huzur bulursunuz, değdi dersiniz” dedi.   

Planlı ve kararlı olmak lazım diyen Böyükata, iş birliği yapmak, sorumluluk sahibi olmak gerektiğini ifade etti ve farklı insanlarla, aynı dünya görüşünden olmayan kişilerle iş yapabilmekten bahsetti. Yapılacak işin niteliğine uygun ekipler oluşturmak gerektiğini her işi aynı kişilerle yapmanın doğru olmadığına dair düşüncelerini paylaştı.

Sürekli eğitimin gerekliliğinin altını çizen Böyükata, eğitim için her ortamdan faydalanmaktan da bahsederek; müzelerin, tarihi mekanların, fabrikaların, milli parkların, mağaraların, değirmenlerin ve diğer okul dışı ortamların da eğitim ortamı olduğunu anlattı. Beceriler geliştirilmeli diyerek, her ne iş olursa olsun o işi sevmek ve severek yapmak gerektiğini özellikle vurguladı.

Büyük ve öncü işler ortaya koymuş bilim insanlarının biyografilerini okumanın faydalarına da değinen Böyükata, insanlığa ve topluma hizmet etmiş kişileri tanımak gerektiğini belirtti. Eğitimin bireyin kişisel çabasına bağlılığından ve bu çabanın öneminden bahsederek, öğrenmeyi öğrenmek gerektiğini, günümüzde bu bakımdan araçların çokluğuna ve çeşitliliğine dair bilgiler verdi.

İnsanı hayatta tutan, hayatında dönüm noktası olabilen pek çok şeyin yaşanabilmekte olduğunu belirten Böyükata, etrafa hayretle bakmak gerekir dedi ve örnekler verdi. Gençlere daha fazla gezmeyi, nitelikli gezmeyi ve daha fazla okumayı tavsiye eden Böyükata, “Dünya insan için küçük bir yer. Buradaki hayat ise çok kısadır. Bunu uzatmak için güzel işer yapmak ve güzel izler bırakmak lazım” şeklinde konuştu.

Akıcı ve ilgiyle izlenen program sonrası İGEDÜD Onursal Başkanı Muhsin Öztürk kendisini arayarak verdiği değerli bilgilerin çok yerinde ve faydalı olduğunu belirtip, katkılarından dolayı Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.