
Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale ve Çankırı büyükşehir mi oluyor?
Türkiye'nin önde gelen siyasi partilerinden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda ülkenin yerel yönetimlerinde önemli bir değişikliğe gitme hazırlığında.
Türkiye'nin önde gelen siyasi partilerinden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda ülkenin yerel yönetimlerinde önemli bir değişikliğe gitme hazırlığında. Bu değişikliğin odağında, 51 ilin daha Büyükşehir Belediye statüsü kazanması yer alıyor.
Şu anki durumda Türkiye'de 30 il Büyükşehir Belediye statüsünde bulunuyor. Ancak, AK Parti'nin yeni düzenlemesiyle birlikte 51 ilin daha Büyükşehir Belediye olması hedefleniyor. Bu değişiklik, 750 bin nüfus barajını aşan illerin il belediye statüsünden büyükşehir belediye statüsüne yükseltilmesini mümkün kılacak.
Yeni sisteme göre, Türkiye genelinde kentlerin bütünsel planlamasının sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, vatandaşlar hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hem de kendi ilçelerinin Belediye Başkanlığı için oy kullanacaklar.
Dikkat çeken bir diğer değişiklik ise, Türkiye'de sadece "il belediyesi"ne sahip olan 51 şehirde gerçekleşecek. Bu değişiklikle birlikte, merkez ilçe için seçilen belediye başkanının il belediyesini değil sadece merkez ilçeyi yöneteceği bir sistem oluşturulacak. Böylece kentlerin yerel yönetimlerinde daha etkin ve bütünsel bir planlamanın hedeflendiği belirtiliyor.
AK Parti'nin bu büyük değişikliği öngören çalışması, "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda şekilleniyor. Bu planın Türkiye'nin yerel yönetimlerinde nasıl bir etki yaratacağı ise büyük bir merakla bekleniyor.
İşte Büyükşehir Belediye Statüsü Kazanmayı Bekleyen 51 İlin Listesi:
- Adıyaman
- Afyonkarahisar
- Ağrı
- Aksaray
- Amasya
- Ardahan
- Artvin
- Bartın
- Batman
- Bayburt
- Bilecik
- Bingöl
- Bitlis
- Bolu
- Burdur
- Çanakkale
- Çankırı
- Çorum
- Düzce
- Edirne
- Elâzığ
- Erzincan
- Giresun
- Gümüşhane
- Hakkari
- Iğdır
- Isparta
- Karabük
- Karaman
- Kars
- Kastamonu
- Kırıkkale
- Kırklareli
- Kırşehir
- Kilis
- Kütahya
- Muş
- Nevşehir
- Niğde
- Osmaniye
- Rize
- Siirt
- Sinop
- Sivas
- Şırnak
- Tokat
- Tunceli
- Uşak
- Yalova
- Yozgat
- Zonguldak
Türkiye'nin geleceğine şekil verecek bu önemli değişikliklerin ilerleyen dönemlerde nasıl uygulanacağı ve sonuçlarının ne olacağı yakından takip edilecek. Bu değişiklik, Türkiye'nin yerel yönetimlerini daha etkin ve bütünsel bir şekilde yönetmeyi hedefliyor.