Bereketli olsun! Yozgat’ta şimdi ekim zamanı

Bereketli olsun! Yozgat’ta şimdi ekim zamanı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta ekim dönemine girildi. Yozgat’ta verimli bir hasat döneminin ardından ekim hazırlıkları başladı. Kentte şimdi arpa ve buğday ekimi yapılıyor.

A+A-

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta ekim dönemine girildi. Yozgat’ta verimli bir hasat döneminin ardından ekim hazırlıkları başladı. Kentte şimdi arpa ve buğday ekimi yapılıyor.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta ekim dönemine girildi. Hasadın ardından tarlalarını hazırlayan çiftçiler arpa ve buğday ekimi yapıyor.

Geçtiğimiz yıl bahar ve güz döneminde bol yağış alan, kış mevsimini de oldukça verimli geçiren Yozgat, başta buğday ve arpa olmak üzere tüm ürünlerde verimli bir dönemi geride bıraktı. Ekim ayının girmesiyle birlikte de yeni sezon için hazırlıklara başlanıldı. Geçtiğimiz yıl nadasa bırakılan tarlalarda arpa ve buğday ekimi başladı. Bir kısım tarlalarda da ekim için hazırlıklar yapılıyor.

EKİM BAŞLADI

Özellikle son yıllarda yapılan teşvikler, farklı ürünlerin Yozgat’ta yetiştirilebiliyor ve verim alınıyor olduğunun farkına varılması, çiftçilerin klasik ekim yöntemlerini bir kenara bırakarak bilinçli ekimi tercih etmesi ve büyük çiftçilerin örnek olması gibi birçok nedenle Yozgat’ta ürün yelpazesi de daha geniş bir hale geldi.

Yozgat’ta ekim profilinin değişmesi çiftçinin birim alandan elde ettiği ürünü ve geliri de artırdı.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, “Eskiden çiftçimiz sulak arazilere pancar, suyun olmadığı tarlalara da arpa veya buğday ekerdi. Ekim ayında tarlalarda ekim yapılır, Martta gübre ve ilaç atılır, sonrasında Haziran’a kadar beklenirdi. Haziran’da ürünler olgunlaştıktan sonra hasat edilir ve harman biterdi. Ancak özellikle son yıllarda ürün yelpazesi daha da genişledi. Devletin ve özel sektörün yatırımları ve teşvikleri, arpa ve buğday dan üreticinin istediği geliri ve verimi alamaması gibi nedenlerle Yozgat’ta farklı tarım ürünleri yetiştirilir oldu. Bu ürünlerin ekim ve hasat zamanları birbirinden farklı olunca da çiftçinin eli boş kalmamaya başladı. İçinde bulunduğumuz Ekim ayında bile hasat devam ediyor. Çiftçilerimiz bir taraftan tarlalarını ekime hazırlıyor, bir taraftan ekim yapıyor, diğer taraftan da ayçiçeği, kabak çiçeği ve fasulye gibi geç olgunlaşan ürünlerin hasadını yapmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TOPRAK ANALİZİ

Devletin çiftçiyi ekimden hasada kadar geçen sürede her alanda desteklediğini dile getiren Açıkgöz, “Aslında devlet çiftçiyi desteklerken, boş yere para vermiyor. Çiftçiyi bir yerde destekleriyle eğitmeye çalışıyor. Bunun bir parçası da toprak analizi. Eskiden çiftçilerimiz bir komşusunda gördüğü gübrenin aynısını kendi tarlasında kullanırdı. Tarladaki toprağın o gübreye ihtiyacı var mı bilinmezdi. Çiftçilerimiz birbirini örnek alırdı. Bu ekilen ürünlerde de aynıydı. Ekilen buğdayın türü bile değişmez, bir köyde biraz bilgisi olduğuna inanılan çiftçi hangi ürünü ekiyorsa o ürünü tüm köy ekerdi. Şimdi devletin prim desteklerinde analizi zorunlu kılması nedeniyle çiftçi tarlasında ki toprağı götürüyor ve analizini yaptırıyor. Bu analiz sonucunda da tarlanın hangi gübreye ihtiyacı olduğu belirleniyor. Bu yöntemle ürünlerinin kalitesinin arttığını gören çiftçilerimiz de toprak analizini yaptırıyor. Analiz yaptırmayan çiftçilerimiz ise devlet desteklerinden mahrum kalıyor” dedi.

TARLA HAZIRLIĞI

Birim alandan alınan verimi en yüksek seviyeye çıkarmak için ekim öncesinde, sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar olduğunu bildiren Açıkgöz, “Toprak analizi bu sürecin en önemli parçasıdır. Çünkü analiz sonuçlarına göre toprağın yapısı bilinir. Analiz ini yaptırmayan çiftçi, toprağını tanımaz. Toprak, ekime iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Tohum yatağı, ekime ne kadar iyi hazırlanırsa, çimlenme de o kadar kolay ve sağlıklı olur. Bu da verime doğrudan etki eder. Ekim ayı bizim için kritik bir dönemdir. Ekimin ilk haftasında hububat ekimi yapılır. Bu dönemde rahmetin düşmesi çok önemlidir. Allah rahmetini esirgemezse, kış gelmeden tohum çimlenir. Çimlenen tohum kar altında kaldığı sürece bir şey olmaz” diye konuştu.

Yozgat Hakimiyet