Berat Gecesi Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı

Berat Gecesi Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı

‘Berat Gecesi Özel Programı’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Berat Gecesinde tövbelerimizle, dualarımızla, niyazımızla, yakarışlarımızla Rabbimizin rızasına ulaşırız, umduklarımıza nail oluruz inşallah.” dedi.

A+A-

Batman Mehmet Emin Terece Camii’nde düzenlenen ‘Berat Gecesi Özel Programı’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Berat Gecesinde tövbelerimizle, dualarımızla, niyazımızla, yakarışlarımızla Rabbimizin rızasına ulaşırız, umduklarımıza nail oluruz inşallah.” dedi.

Şaban ayının 15. gecesi olarak bilinen Berat Gecesi, tüm yurtta yapılan ibadetler, okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dualarla idrak edildi. Vatandaşlar, salgın tedbirlerine riayet ederek camilerde yapılan programlara katıldı.

Berat Gecesi’nin öneminin anlatıldığı programlarda, Kur’an-ı Kerim tilavet edildi. Mevlitten bahirler okundu, salavatlar getirildi. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının bir an önce sona ermesi için dualar edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve Diyanet TV ile TRT1 ekranlarından yayınlanan ‘Berat Gecesi Özel Programı’na katıldı.

Batman Mehmet Emin Terece Camii’nde gerçekleştirilen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Berat Gecesini tebrik ederek, “Gecemiz mübarek olsun. Hep birlikte berata ulaşalım inşallah. Rabbim tövbelerimizi makbul eylesin, günahlarımızı affeylesin inşallah.” niyazında bulundu.

Müminlerin üç aylar içerisinde Regaip ve Miraç gecelerini, bugün de Berat Gecesini idrak ettiğini ifade eden Başkan Erbaş, “Diliyoruz ki bu Berat Gecesinde tövbelerimizle, dualarımızla, niyazımızla, yakarışlarımızla Rabbimizin rızasına ulaşırız, umduklarımıza nail oluruz inşallah.” dedi.

Başkan Erbaş, Ramazan ayının da yaklaştığına işaret ederek, “Ramazan ayını orucumuzla, teravihimizle, sahurlarımızla, iftarlarımızla, Kur'an-ı Kerim hatimlerimizle, hayır ve hasenatımızla, zekatımızla öyle güzel değerlendirmek nasip olsun ki, beratimiz bu şekilde gerçekleşmiş olsun.” diye konuştu.

Müminlerin kurtuluşa erebilmeleri için Allah’ın emir ve yasaklarına uyması gerektiğinin altını çizen Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Bu mübarek gün ve gecelerde bir nefis eğitimine kendimizi tabii tutmamız gerekiyor. Yüce Rabbimizin şu ayet-i kerimelerine kulak verirsek nefsimizi nasıl eğiteceğimizi, bu gecelerden nasıl istifade edeceğimizi daha güzel anlamış oluruz: “Ey nefsini kötülüklerden arındırmış, ibadetlerden lezzet alma aşamasına gelmiş insan, sen Rabbinden razı, Rabbin de senden razı olarak dön Rabbine.” Rabbimizden razı olmak ne demek biliyor musunuz? O’nun emirlerine riayet etmek, yasaklarından uzak durmak demektir. Ya Rabbi, Sen bana namaz kıl dedin, namazımı kılıyorum. Oruç tut dedin, orucumu tutuyorum.  Yalan söyleme dedin, yalan söylemiyorum. Kötülüklerden uzak dur, dedin. Haram yeme, dedin. İçki içme, kumar oynama, zina yapma, haksızlık yapma, rüşvet alma, dedikodu yapma, gıybet yapma dedin. Başımın üstünde Yarabbi, bu emirleri yerine getiriyorum, demektir.”

Başkan Erbaş, müminlerin iyilik yapan, insanları iyiliğe çağıran ve kötülükten uzak duran kişiler olduğuna vurgu yaparak, “Eğer biz böyle davranırsak, İslam'ı bu şekilde yaşarsak, gençlerimiz, çocuklarımız bizi örnek alacak. Kızlarımız, oğullarımız bizi örnek alacak. Yüce Rabbimiz buyuruyor ki bir ayeti kelimesinde, “Ey iman edenler niçin yapmadığınız, yaşamadığınız şeyleri söylüyorsunuz?” Bizi ikaz ediyor. İslam'ı öyle güzel yaşayalım ki, çocuklarımız bizi örnek alsınlar. Alnı secdeye giden, beli rükûa eğilen, kıyama duran annesini, babasını, büyüklerini örnek alsın.” şeklinde konuştu.

Müminler arasındaki kardeşliğin, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Başkan Erbaş, “Allahrasulü efendimiz hadis-i şerifinde buyuruyor ki, “Müminler birbirini sevmede, birbirine merhamet etmede, birbirine şefkat etmede, acımada bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsızlandığında nasıl ki diğer organları da ondan acı duyarsa müminler bir vücut gibidir. Dünyanın neresinde olursa olsun eğer müminlerin başına bir sıkıntı gelirse öteki müminler ondan rahatsız olur.” İşte iman-ı kamil budur. Böyle iman sahibi olmaya çalışalım. Gençlerimize miras bıraktığımız İslam anlayışı, böyle bir anlayış olsun. Çocuklarımıza miras bırakacağımız, onlara emanet edeceğimiz İslam'ı yaşayış, böyle bir yaşayış olsun.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Allah’ın rahmetinin çok geniş olduğunu hatırlatarak,

“Rabbimizin rahmeti çok geniş, yeter ki biz ondan isteyelim. Kendisi bunu bize söylüyor, buyuruyor ki, “Benim rahmetim her şeyi kaplamıştır.” Allah’ın rahmetine koşalım. Müminler için her gün, her gece mübarektir. Yeter ki koşalım, cennete koşalım.” diye konuştu.

Vatandaşların salgın tedbirlerine uyarak katıldığı programda, Türkiye’nin çeşitli camilerinde görev yapan hocalar Kur’an-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanlığı İlahi Korosu tasavvufu musikisinden eserler seslendirdi, tekbir ve salat-ü selamlar getirdi. Mevlithanlar, mevlitten bahirler okudu.

Programın sonunda, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak’ın ülkemiz, İslam alemi ve insanlık için yaptığı duaya vatandaşlar ‘amin’ diyerek eşlik etti.