
Bakanlık yeni planladığı projeyi duyurdu! Yozgatlılar bunun peşini sakın bırakmasın
Tarım ve Orman Bakanlığı, jeotermal enerji kaynaklarını kullanarak sera organize tarım bölgeleri (SERA OTB) kurmayı planlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, jeotermal enerji kaynaklarını kullanarak sera organize tarım bölgeleri (SERA OTB) kurmayı planlıyor.
Yozgat gibi jeotermal kaynakları ile öne çıkan illerde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sera Organize Tarım Bölgeleri'nin (Sera OTB) kurulması için hazırlık yapılıyor.
Bakan İbrahim Yumaklı, bu projenin 2028 yılına kadar Sera OTB sayısını 100'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bakan Yumaklı, bu Sera OTB'lerinin ülkenin kalkınmasına, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata katkı sağlayacağını vurgulayarak, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin çevresindeki jeotermal enerji kaynaklarını ön plana çıkararak sera üretimini teşvik edeceklerini belirtti.
Türkiye, jeotermal enerji potansiyeli bakımından dünyada 7. sırada ve Avrupa'da birinci sırada bulunuyor. Bu kaynakların daha fazla kullanılmasıyla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, gıda arzının sürekliliğinin sağlanması ve yıl boyunca üretim yapılabilmesi hedefleniyor.
Jeotermal enerji kaynaklarının çevre dostu olmasının tarım sektörü için büyük bir avantaj olduğunu belirten Bakan Yumaklı, Türkiye'nin jeotermal sera varlığının dünyada lider olduğunu ifade etti. Şu ana kadar altyapı çalışmaları tamamlanan 10 Sera OTB yatırımcılara hizmet vermeye başladı ve daha fazla Sera OTB kurma çalışmaları devam ediyor. 2028 yılına kadar Sera OTB sayısının 100'e çıkarılması hedefleniyor.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaş sebze ürünlerinde mevsimselliği azaltmak amacıyla Sera Organize Tarım Bölgesi kurulumunu hızlandırdıklarını ve yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımlarını desteklediklerini açıkladı.
Şu anda Türkiye'de Amasya-Suluova, Ankara-Çubuk, Diyarbakır, Eskişehir-Beylikova, Kars, Şanlıurfa, Gaziantep-Oğuzeli, Elazığ, Denizli-Sarayköy ve Zonguldak-Çaycuma olmak üzere 10 Sera OTB bulunuyor. Bu bölgelerde kesintisiz üretim ve yüksek verim hedefleniyor.
Ayrıca çevre dostu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapıya sahip yapılar olarak tasarlanan Sera OTB'ler, atık yönetimi süreçlerini verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı amaçlıyor.
Kent Tarımı uygulamaları çerçevesinde, İstanbul'un sebze ihtiyacının bir kısmını karşılayacak Çanakkale-Ayvacık Jeotermal Isıtmalı Sera OTB ve Balıkesir-Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera OTB'ye tüzel kişilik kazandırıldı. Ayrıca İstanbul'a yakın diğer illerde de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yatırım analizi çalışmaları devam ediyor.
Balıkesir'in Gönen ilçesinde kurulacak dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi, jeotermal, rüzgar, güneş ve biokütle enerjisi kullanacak ve İstanbul'da yaşayan vatandaşlara hitap edecek. Şu ana kadar 42 bin 390 dekar alanda yatırım yapmak üzere 635 yatırımcı başvuruda bulundu. Bu projenin, yeşil kalkınmayı destekleyen bir özellik taşıdığına dikkat çekildi.
Yeniufuk