AK Parti Yozgat Milletvekili Başer: Bu yapılandırma nefes aldıracak

AK Parti Yozgat Milletvekili Başer: Bu yapılandırma nefes aldıracak

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Yusuf Başer, milyonlarca vatandaşı  ilgilendiren bazı alacakların yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemenin ayrıntıları açıklamalarda bulundu.

A+A-

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Yusuf Başer, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV, MTV, trafik cezası, kara yolu kaçak geçiş ücreti, yükseköğrenim kredi ve harç kredisi gibi  kamu alacaklarının yapılandırılmasını içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda yasalaştığını belirterek,  “Bu yapılandırma nefes aldıracak” dedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Yusuf Başer, milyonlarca vatandaşı  ilgilendiren bazı alacakların yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemenin ayrıntıları açıklamalarda bulundu.

Başer; “Salgına karşı mücadelede sağlık alanında ve diğer alanlarda büyük mücadele veriyoruz. Esnafımız  ve vatandaşlarımız kısıtlamalar ve yasaklar sebebiyle zor bir dönemden geçiyor. Esnaf ve vatandaşlarımızın pandeminden kaynaklı sıkıntılarını en aza indirmek maksadıyla Hükümetimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çeşitli paketler açıklayarak tedbir ve önlemler almaya devam ediyor. Son olarak TBMM’de yapılan görüşmeler neticesinde yasalaştırdığımız düzenleme ile esnafımızın biraz daha rahat nefes almasını sağlamış olacağımızı ümit ediyorum. Salgın sebebiyle karşılaştığımız zorlukların üstesinden hep birlikte geleceğiz, yarınlarımız daha güzel olacak” dedi.

KAMU ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Düzenlemeyle, vatandaşların kamu kurumlarına olan borçlarının yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Başer, “Matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilendirmede öngörülebilirliğin artırılması ve geçmiş vergi dönemlerine ilişkin olası risklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi, işletme kayıtlarının işletmelerin içinde bulundukları fiili duruma uygun hale getirilmesi, işletmelerin bilançolarında yer alan gayrimenkuller, amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapılması imkânı sağlanıyor.”diye konuştu.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRENE KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Yükümlülüklerini yerine getiren vatandaşlara kolaylık sağlandığını kaydeden Milletvekili Başer, “Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmamasının sağlanması amaçlanıyor. Düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021’e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BORÇLARI DA YAPILANDIRMAYA DAHİL

Belediyelerinde yapılandırmaya dahil edildiğini söyleyen Başer, “Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.”dedi.

ÖDEMELERDE TAKSİT İMKÂNI SUNULUYOR

Ödemelerde taksit imkanı sunulduğunu vurgulayan Başer, “Her bir taşıt için MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları, geçiş ücretinin en az yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergilerin, ikişer aylık dönem halinde azami 6 eşit taksitte ödenecek.  Düzenlemeyle, gelir testine girmemiş genel sağlık sigortalılarının, 30 Kasım 2021’e kadar gelir testine gitmeleri halinde, belirlenecek gelir durumlarına göre tescillerinin güncellenmesi sağlanıyor. Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde ise borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 ve ya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ise ödeme yapılamayacak. Ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin bazı alacakları da yapılandırılıyor” diye konuştu.

BU ALACAKLAR KAPSAM DIŞI

Milletvekili Yusuf Başer, kamsam dışı alacaklar hakkında ise şunları kaydetti: “Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışı”

Etiketler :