Ak Parti Yozgat Milletvekili Başer: Ak Parti, reformların ve yeniliklerin partisidir

Ak Parti Yozgat Milletvekili Başer: Ak Parti, reformların ve yeniliklerin partisidir

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Av. Yusuf Başer, önceki gün kabul edilen 4. Yargı Paketi ile ilgili TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı.

A+A-

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Av. Yusuf Başer, önceki gün kabul edilen 4. Yargı Paketi ile ilgili TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı.

Başer, “AK Partimiz kurulduğu 2002 yılından bugüne kadar başta adaleti tesis etmek, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak ve vesayet odaklarını sonlandırmak için mücadele etmiştir. Bugünkü kanunda bunun güzel bir yansımasıdır” dedi.

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine, AK Parti Grubu adına Meclis Genel Kurulunda konuşan Milletvekili Başer, “Kadim dönemlerden beri insan hayatının ve toplumsal düzenin temeli olarak gösterilen adalet kavramı üzerinde daha çok düşünmemiz gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyorum. Sıkça ifade edildiği gibi kanun başkadır, hukuk başkadır, adalet başkadır.
Biz sadece kendimiz için değil milletimiz için ve tüm insanlık için daima adaletin peşinde koşuyoruz. Bunun içindir ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimize hizmet için yola çıkan partimiz iki ana hedef belirlemiştir: “Adalet ve Kalkınma” AK Partimiz kurulduğu 2002 yılından bugüne kadar başta adaleti tesis etmek, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak ve vesayet odaklarını sonlandırmak için mücadele etmiştir. AK Partimizin adının başına adalet kelimesini getirmemiz sıradan bir tercih değildir” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ REFORMLARIN VE YENİLİKLERİN PARTİSİDİR”

19 yıllık iktidarımızda bu ülkede başarılması hayal gibi gözüken pek çok reformu hayata geçirdik diyen Başer, İktidara geldiğimiz günden beri hep bu ideal uğrunda mücadele ettik, Mücadelemize aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Adaletin tecellisi ve tesisi için anayasanın değişmesinden temel kanunların yenilenmesine, yargı mensuplarının özlük haklarının iyileştirilmesinden adliye binalarının modernleştirilmesine, istinaf mahkemelerinin kuruluşundan arabuluculuk sistemine, Tutukluluktan ifade özgürlüğüne, savunma hakkından adalete erişime, adli tıptan bilirkişiliğe, lekelenmeme hakkına varıncaya kadar her alanda tarihi reformlara imza attık” ifadelerini kullandı.

Demokrasimizi güçlendirmek, vatandaşlarımızın adalet beklentisine en yüksek cevabı vermek için uluslararası alanda Türkiye’nin hukuk devleti niteliğini tahkim etmek amacıyla reformlar yaptıklarını ifade eden Başer, “Anayasamızda ve kanunlarımızda yaptığımız değişikliklerin tek amacı vardır o da Adaletin tastamam uygulanmasını sağlamaktır. AK Parti; yargıyı bir partinin, ideolojinin veya grubun arka bahçesi olmaktan çıkarmak ve adil yargılamayı tesis etmek için, her bedeli göze alan cesur adımlar atmıştır.
Bu cesur adımlar, ülkemizin gelişmesine takoz koymak isteyen bazı şer odakları ile statülerini kaybetmek istemeyen bazı mihraklarca engellenmek istenmiş, her türlü oyun sergilenmiştir. AK Partinin, milletimizin bekası için verdiği amansız mücadelesi, kimi zaman yargı darbesiyle, kimi zaman bildirilerle, kimi zaman kapatma davasıyla kimi zaman da askeri darbe teşebbüsleriyle, sekteye uğratılmak istenmiştir. Ancak AK Parti milletimizle beraber demokrasi, adalet ve kalkınma yolunda mücadelesine devam etmiştir. AK Parti vesayet odaklarının her türlü engelleme girişimlerine rağmen sorunları halının altına süpürmek yerine çözüm üretmek için mücadele vermiştir” şeklinde konuştu.

“BİRÇOK YENİLİĞE İMZA ATAN BİR PAKET HAZIRLADIK”

İşte bugün üzerinde konuştuğumuz kanun teklifimiz de hukuk devletimiz ve adalet sistemimiz adına ileri bir adımdır diyen Başer, “Kamuoyunda 4. Yargı paketi olarak bilinen ve Genel Kurulda Perşembe günü kabul edilen kanun teklifimizle Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları eylem planı kapsamında belirlenen amaçların gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, AK Parti olarak; kimden, ne surette gelirse gelsin kadına yönelik her türlü şiddetin karşısındayız.
Bu Kanun Teklifimizle; Kadına yönelik şiddetle daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için Türk Ceza Kanunu’nda yer alan kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının “boşanılan eşe karşı işlenmesini nitelikli hal olarak” düzenlenmesi suretiyle bu suçların cezai müeyyideleri önemli derecede artırılmaktadır. Kişi hak ve hürriyetlerinin güçlendirilmesi amacıyla, Sulh ceza hâkimliğinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına karşı “dikey itiraz usulü” getirilmekte ve bu kararların Asliye Ceza Mahkemesi tarafından denetlenmesi sağlanmaktadır.
Mesai saatleri dışında yakalanan kişilerin, belirlenen tarihte yargı mercilerine gelip ifade vermeyi taahhüt etmeleri durumunda Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda bir defaya mahsus olmak üzere serbest bırakılabilmelerine imkân sağlanmaktadır. Adlî kontrol tedbiri altında geçirilebilecek azami sürelerin, “çocuklar bakımından yarı oranında” uygulanması öngörülmektedir. Teknolojik imkanların etkin kullanılması suretiyle mahkemeye erişim hakkı daha da güçlendirilmektedir. Lekelenmeme hakkı çerçevesinde sanıkla ilgili sadece hakkındaki suçlamaya ilişkin deliller iddianameye konulacaktır.
Beraat kararı verilmesi halinde tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtlar imha edilecektir. Soruyorum size: “Bu değişiklikler reform değildir de ya nedir?” Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, Ülkemizin adalet sisteminin iyileştirilebilmesine, temel hak ve hürriyetlerin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan kanun teklifimizin, Milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum”