2023 genel seçimleri öncesi Yozgat’ta ince ince hesaplar!

2023 genel seçimleri öncesi Yozgat’ta ince ince hesaplar!

Türkiye adım adım 2023 genel seçimlerine doğru ilerlerken, Yozgat’ta da seçim ittifakı ve siyasi partilerin durumu ile ilgili değerlendirmeler gelmeye başladı.

A+A-

Türkiye adım adım 2023 genel seçimlerine doğru ilerlerken, Yozgat’ta da seçim ittifakı ve siyasi partilerin durumu ile ilgili değerlendirmeler gelmeye başladı.

Yozgat Hakimiyet Gazetesi yazarı Soner Tumgan, İyi Parti’nin Yozgat’taki son durumuna ilişkin önemli ipuçlarını köşe yazısına taşıdı.

İyi Parti’nin Yozgat’ta iki belediye başkanlığını koltuğunu elinde bulundurduğuna değinen Tumgan, 2023 genel seçimlerine doğru tüm denklemleri masaya yatırdı.

İşte Tumgan’ın “İyi Partinin vekil hesabı” başlıklı yazısı..

İttifakların sonucu belirleyeceği genel seçimlerde milletvekili hesaplamaları da değişti.
Her ne kadar seçim kanununda ki değişiklikler maddeler halinde karşımıza çıkmasa da, meclisin mesai başlayacağı 1 Ekim itibarıyla meclisin en önemli gündemlerinden bir tanesi olacak.
Ana strateji de iyi parti için ve diğer partiler içinde değişmesi muhtemel seçim yasasıyla birlikte netleşmeye başlayacak.
Vekil transferiyle seçime girebilen İyi Parti, almış aldığı oyla mevcut partiler içerisinden Türkiye de yüzde 10 barajını yakalayan ve bu noktada beklentilerin üzerinde sonuç alan bir parti olmuştur.
Deyim yerindeyse rüştünü ispatladı desek yanlış olmaz.
Yozgat da ise İyi parti almış olduğu oyla kendisine 4. Sırada yer buldu.
Akabinde yapılan yerel seçimlerde iki belediyeyi alarak Yozgat siyasetinde giderek etkin bir rol üstlenmeye başladı.
Rakamsal veriler önceki dönemlerde almış oldukları oylara bakıldığında 20 bin barajını geçmiş durumda. Kısa zamanda elde edilen bu sonuç ileriye doğru kararsızlar ve gençler üzerinde yapılacak çalışmalarla daha da artacaktır.
Tek başına seçime girdiğinde vekillik için 60 bin sınırını zorlaması gerekiyor.
Ama ittifak içinde kalırsa vekillik için 30 bin barajını mutlaka görmesi gerekiyor.
Sadece görmesi yetmeyecek CHP’den de bir oy fazla alması gerekecek.
İyi Parti ile CHP arasında sadece 8 binlik bir fark var. 300 bin seçmenin içerisinde bu farkı kapatabilecek bir potansiyele sahip olması için o günkü siyasi konjonktür, bununla birlikte milleti ikna edebilecek enstrümanları olmak zorunda…
Ali Keven’li CHP’yi geçmek o kadar da kolay olmayacak.
Ali Keven Yozgat siyasetinden önemli bir yere ve konuma sahip. Kendi partisinin dışında oy potansiyeli olan Yozgatlının saygı duyduğu bir siyasetçimizdir.
Muhtemelde listenin birinci sırasında olacak…
O zaman İyi Parti Ali Keven’in karşına mutlaka güçlü bir aday çıkarmak zorunda.
Bu hem ittifak oyları içinde hem de vekillik yolundan CHP’yi geçmek gerekecek.
İyi Partide öne çıkan isimler var…
Kurucu Başkan Metin Özışık güçlü bir aktör…
Yavuz Ağıralioğlu Yozgat sınırlarına sığmayacak kadar güçlü bir aktör…
Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz yine güçlü bir aday…
İyi Partiye yeni katılmasına rağmen iyi bir yol kat eden Prof. Dr. Taner Demirer güçlü bir aday.
Hem diğer partilerin çıkaracağı adaylara karşı Ekstra sayı yapabilecek hem de ittifak ortağına geçebilecek bir aday belirlemek zorunda.
Yozgat siyasetinden Lütfullah Kayalar, Kazım Arslan gibi çıkış yapabilecek bir aday belirlerlerse vekil çıkarma ihtimallerinden bahsedebiliriz.
Sayın Kayalar ve Sayın Arslan parti dışı aldıkları oylarla ciddi bir oy potansiyelini ortaya koydular.
İşte tam da bu bağlamda İyi Parti sadece partinin oyları ile değil, hatır, vefa ve ikna oylarına da ihtiyaç duyabilir.
Bu ekstra oyları da Taner Demirer ile ulaşması akla daha yatkın geliyor.
İyi parti oylarına ek olarak hatır, vefa ve ikna oylarını neredeyse tüm Yozgatlıların işini kendi işi gibi gören, hastalarını kendi yakını gibi gören ve dertlerine ortak olup çözüm üreten Taner Hocaları için babadan kalma partilerini terk edecek ve Taner Hocanın şahsına oy verecek ciddi sayıda bir seçmen bekliyor…
Bu insanları sadece bir oy olarak da görmemek lazım. Hatır dediğimiz vefa dediğimiz şey sadece kendi oyları için değil çevreleri, akrabaları, eş ve dostlarına kadar sirayet eder. Sonuç olarak İyi Parti yukarda bahsettiğim eksenlerde hatır, vefa ve ikna oylarıyla ekstra oy alacak bir adayı listenin başına koyarsa vekillik hayali kurabilir…

İlgili Haberler